RING: 02060 E-POST: [email protected]
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt [email protected]
Kontakt oss

«Gutteklubb» vil kjøpe gullet

(www.ibergen.no)
Sist oppdatert:
Den ene storspilleren etter den andre dukker opp på Brann Stadion. Her er kameratgjengen som drømmer om å kjøpe seriegull til Brann - og samtidig tjener penger på det.

Et brennende ønske om bergensk fotballsuksess var utgangspunktet for opprettelsen av investeringsselskapet Hardball. Sommeren 2003 lå Brann helt nederst på tabellen. Uten økonomiske muskler til å styrke spillerstallen. Løsningen ble ekstern finansiering av forsterkninger.

Rødvinsunnfangelse
Lenge var dette synonymt med mobilmillioner fra den bergensbaserte trønderen Idar Vollvik. I dag er det først og fremst Hardball og «gutteklubben» med glødende Brann-hjerter som pumper millioner inn i bergensklubben. Senest i forrige uke, da Ardian Gashi og Eirik Bakke ble de siste tilvekstene til serieledernes etter hvert imponerende stall.

Det er millioner fra eiendomsutvikling, matvarehandel, biler, frukt, brennevin og IT som langt på vei har ført rødtrøyene fra tabellbunn og konkursens rand til serieledelse og økonomisk handlefrihet. Etter en at idén ble unnfanget av Bjarne Berg under et hyggelig lag med rødvin i glassene, ble Hardball:

Her er personene bak investeringsselskapet:

Svein Ove Strømmen og Rolf Westfal-Larsen er de største aksjonærene i Hardball. De eier henholdsvis 18,77 og 18,40 prosent av aksjene gjennom sine selskaper ISInvest AS og Westfal-Larsen Invest AS, som begge driver med eiendomsutvikling.

Strømmen eier også en annen aksjepost gjennom sitt eierskap i Sandviksvei 56 A AS. Her er også Hardballs daglige leder Einar Kåre Lunde med på eiersiden. Sandviksvei 56 A eier 9,20 prosent av Hardball.

Datagründeren Svein Ove Strømmen er for øvrig styremedlem i tv-grafikkselskapet Peak Broadcast Systems. Her er tidligere nyhetsredaktør i TV 2, Bjarne Berg, styreleder. Berg eier 4,60 prosent av aksjene i Hardball gjennom sitt selskap Montanus, og har på mange måter vært Hardballs ansikt utad gjennom sin posisjon som styreleder.

Den siste av de store aksjepostene i Hardball eies av Bingo Matsenter AS. Her er kjøpmann Reidar Andreas Madsen daglig leder. Madsen har slått seg opp innen dagligvarehandelen, og kontrollerer i dag to av Bergens største Rema1000-butikker. Hans sønn Eivind Andreas Madsen er styremedlem i Hardball.

Andre investorer med hjertet i Brann og fyldig lommebok er cateringmillionæren Oddvar Leiv Holmedal, vin- og brennevinsimportør Arne Veidung, frukt- og grønnsaksgrossisten Tor-Inge Måkestad, bilmillionærene Per Jæger og Knut Herman Holler Gjøvaag eiendomsinvestor Hermund Sigfred Linde, IT-gründer Bjarne Davidsen, skipsmekler Karl Kvalheim, shippingmillionær Arne Viste og eiendomsinvestor Tore Brynjulfsen.

Hardballs utgangspunkt er enkelt og greit å bistå Brann i jakten på spillere som igjen skal gi bergensklubben etterlengtet suksess på banen. Men dette er personer som ikke har kommet i sin posisjon ved å dele millioner rundhåndet ut til alle som ber om det. Så langt har gruppen stort sett bidratt til å hente spillere som har en potensiell videresalgsverdi. Med unntak av Martin Andresen er det nemlig handlet spillere som har som uttalt mål å komme seg opp og frem og videre til større klubber i utlandet.

50 prosent
Når det skjer, skal Hardball ha 50 prosent av overgangssummen, etter at de opprinnelige utgiftene er trukket fra. Da Brann solgte Ragnvald Soma til Viking, satt Hardball igjen med en gevinst på 1,5 millioner. Men det var da Paul Scharner tok steget fra Tippeligaen til spill for Wigan i Premier League, at Hardball fikk bekreftelsen på at samaritanervirksomheten lønner seg. Investeringen i østerrikeren ga nemlig selskapet et overskudd på ni millioner kroner.

Det medførte med at Hardball kunne bokføre et solid resultat i selskapets andre hele driftsår. Regnskapet for 2005 viser nemlig en inntekt på 9,5 millioner, og et resultat etter skatt på vel 6,9 millioner kroner.

- Et veldig bra resultat som vi er godt fornøyd med, sa daglig leder og styremedlem Eivind Kåre Lunde til TV 2 Nettavisen i vår.

Og etter innværende sesong kan gutteklubben med hjertet i Brann kanskje innkassere ytterligere millioner. Kristján Örn Sigurdsson er blant Tippeligaens heteste salgsobjekter, og skulle den rette klubben dukke opp, kan nok Brann forlange langt mer enn den millionen de i sin tid ga for den islandske landslagsspilleren.

Hardball har vært involvert i følgende overganger:
Martin Andresen, 12 millioner
Petter Vaagan Moen, 10 millioner
Ardian Gashi, 7 millioner
Eirik Bakke, 5 millioner
Ragnvald Soma, 5 millioner
Paul Scharner, 5 millioner
Dylan Macallister, 2 millioner
Arman Smari Björnsson, 2 millioner
Kristján Örn Sigurdsson, 1 million

(Beløpene er samlet overgangssum. Hardball har bidratt med store deler av beløpene, mens Brann har betalt resten selv).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere